понеделник, 1 декември 2014 г.

За Мишките и Хората



Автор: Джон Стайнбек
Издател: Колибри
Година: 2012
Стр: 116
Цена: 9 лв

Единственият ми сблъсък досега със Стайнбек беше в детството ми, когато се опитах да прочета "На изток от Рая" и се отказах малко след началото. Сега реших отново да опитам да прочета нещо друго от него, по възможност по-тънко като обем и "За мишките и хората" се оказа точно каквото трябва. Смея да заявя, че експериментът се получи успешно и останах доволен.

Историята проследява съдбата и живота на двама приятели - селскостопанските работници Джордж Милтън и Лени Смол. Те пътуват от ферма на ферма в търсене на временна работа и мечтаят един ден да си имат своя собствена ферма, където по думите им "ще си живеят царски". Лени е едър и тромав мъж, с умственото развитие на дете, който простодушно се радва на всичко пухкаво и меко - кученца, зайци, мишки. Джордж бащински го закриля и внимава Лени да не направи някоя беля поради извънредно голямата си физическа сила, която не умее да контролира...

Красив, затрогващ разказ, много хубава книга, макар и тъжна. Стайнбек рисува правдива картина на Щатите преди близо век, живота и мечтите на хората, както и отношенията помежду им. Книжката е удостоена с "Пулицър" и филмирана на няколко пъти, като по-забележителни версии за тази от 1939-а с Бърджис Мередит (Роки, Зоната на здрача, Сърдити старчета) и Лон Чейни Младши (Човекът-вълк, Мумията, Франкенщайн), както и версията от 1992-а с Гари Синийз, Джон Малкович и Шерилин Фен.

Определено е заглавие, което препоръчвам и не бива да се пропуска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар