понеделник, 22 декември 2014 г.

Вдъхновени От КраляАвтор: Колектив
Издател: Гаяна
Година: 2014
Стр: 466
Цена: 19.99 лв

Конкурсът завърши, а победителите са пред вас, събрани в солиден том за истинските почитатели и ценители. Толкова мащабна хорър (а и не само) антология не е имало от До Ада и Назад насам, сиреч три години. Нека ви представя тези 25 истории от 25 победителя, класирали се след финалната цедка. В журито, както може би си спомняте, влизаха като основна фигура Явор Цанев (организатор, писател, издател, поет и изобщо патрон), Кети Илиева (редактор и коректор на изданията с марка "Дракус" и "Гаяна"), както и обичайните заподозрени - Адриан, Сибин и моя милост.

И така. Ето пред вас съдържанието на сборника - разказите, авторите и по няколко думи за всеки от тях. Предупреждавам - понеже бяхме петима души жури, а за да се класираш ти трябваха поне три гласа има и творби, които откровено не ми допаднаха, но са в сборника. Което не виждам как точно ще попречи на хейтърията ми спрямо тях (за справка, виж предния ми пост за конкурса) :

1. Александър Драганов - Земята под хълма: братът Драганов стартира сборника ударно с една изключително добра история, вдъхновена от разказа на Стивън Кинг "Вампирът". Изказът, повествованието, грабващия наратив, потъването в творбата, непредвидимия край - Сашо е изгладил на максимум това литературно бижу, по което няма никакви забележки и заслужено е сред златните участници в сборника (тези с 5 "да" и от петте члена на журито). Чудесен разказ, а за нас остава само да чакаме следващите произведения от председателя на НКФХ.
2. Александър Макелов - Завръщане: ето и разказ, вдъхновен от "То". Много добро представяне и изпълнение, заслужава си. Пениуайз е жив!
3. Андрей Велков - Контакт: оппала! Андрей Велков, автор на набралите сила в последно време романи "Български психар" и "Хрониките на звеното" се включва с един чудесен разказ, вдъхновен от "Томичукалата". Гадно е, когато извънземните отвличат хора, но още по-гадно е, когато отвлекат не когото трябва.
4. Борислав Белдев - 5: Страх: и след суперлативите, ето и първият разказ, който от моя гледна точка не става и за тоалетна хартия. Скука, детински маниер на писане, кофти описания, дотягащо повествование, докато четеш се спъваш на всяко изречение все едно си стар пияница, мъчещ се да изкатери насип чакъл. Върху безжизненото телце на тази история може да се напише курсова работа на тема творческо писане под надслов "6: Труп - или как да не пишем разкази".
5. Валентин Попов - Дневникът на един луд: лудницата е място, така често присъстващо в хорър-жанра. Шокираща история, разказана от един неин обитател.
6. Виктор Тодоров - Куклен театър: един театър, който не е това, което е. Добра история.
7. Владимир Ангелов - Далечните тъмни полета: учудих се, че при всичките си разкази Владко Самоковски е участвал точно с нещо свое вече публикувано, но в условията на конкурса беше залегнало, че е позволено. Разказ, в който най-силното качество без съмнение са богатите, пълнокръвни и детайлни описания, обстановката, в която се развива действието.
8. Георги Връбчев - Пътят на Уил: мъж по шосето на път да прекара Коледа в Берген. Жена му и двете деца вече го чакат, а виелицата и студът не спират. Път е, всичко може да се обърка...
9. Георги Христов - Момичето на татко: една история за пътища и шофьор на камион, която може да не блести с кой знае колко оригинален сюжет, но за сметка на това е реализирана чудесно: грамотно, увлекателно, завладяващо.
10. Радослав "Грандайзерн" Колев - Органично бъдеще: Молекулярният колизеум: действието се развива в бъдещето, където кървавите гладиаторски спортове отново са на мода. Един боен робот, последен модел излиза на арената, а последствията и развитието на историята са толкова изкривени и шантави, че не бихте предвидили изобщо какво ще се случи. Не пропускайте.
11. Дамян Рейнов - Пишещата машина: хохохо! Я да видим сега. Какво ще се случи, ако при автор, зациклил с "писателски блокаж" изведнъж се озове старата пишеща машина на Краля? Онази, на която е написал най-най първите си творби? Нямате си и на идея.
12. Диана Петрова - Неизбежно: не е лош разказ, но на мен просто не ми допадна. Толкоз.
13. Димитър Димитров - В колата: хубав разказ, добър разказ.
14. Димитър Цолов - Антикварят: ето я и врачанската сила! Пияният Бард, Доктора от Враца е абсурдно да бъде пренебрегнат, особено когато е голдън ритривър, ааа, така де, златен участник O:-) История, без съмнение повлияна от "Необходими неща", един от личните ми топ 3 романи на Кинг. Влезте в антикварното магазинче "За всекиго по нещо", влезте, не се притеснявайте...
15. Ивайло Иванов - Нещото в нас: Иво Варненски е сила, която не може да бъде пренебрегната. Тук той се включва с творба, повлияна от "Изкуплението Шоушенк", "Сърца в Атлантида" и др. Всичко е изпипано докрай, а финалът е така силен и зареден с позитивизъм, че ви кара да се усмихнете и вдъхва вяра. Един от златните участници в сборника.
16. Иван Атанасов - Опашката на дявола: поредният от златните. Разказ, за който каквото и да кажа, ще е малко. Хорър, издържан в най-добрите традиции на гения Баркър, с вледеняващо-ужасяващ финал.
17. Коста Сивов - 2013: доста се чудихме защо Коста е избрал такова заглавие, после се оказа, че се е вдъхновил от повестта на Кинг "1922". Много готина история, типичен Кинг стил от най-добрите му времена за малкото градче в Щатите (да не кажем село) и неговите малки, отрудени хора. Какви тайни крият те?
18. Мария Вергова - Убиец на дракони: златен участник, и то жена! Запознайте се с побъркан сериен убиец, който вижда хората по... различен начин. Много добро, останахме приятно изненадани всички.
19. Марти Дж. Марти - Вкус(на) любов: една чудесна гастрономическа история, издържана в най-добрите традиции на стила Томас Харис-ала-Ханибал Лектър. Наистина много вкусно!
20. Нели Цветкова - Кристин: една история за котараци и проблемите на децата в родните училища. Но има и по-страшни неща... За пръв път виждам описан толкова реалистичен чат между подрастващи, поздравления за което.
21. Николай Николов - Точна бройка: кратко, стегнато, ясно, брутално и много, много добро!
22. Симеон Трифонов - Ще лакирам ноктите си с кръвта ви: "Паякът в устата ми шепне предупреждение. Паякът в устата ми горчи, когато го схрусквам. Не е лесно да изядеш спомените си. Ако това е последната надежда да заглуша миналото, ще натъпча гърлото си с кръстоносци, с нокти ушите си ще издера и ще се вслушам някъде далеч, където над градините сухи листа танцуват, катеричките не са изстинало безжизнени, а дланите ми не изтръгват туфи земна коса, когато се опитвам да погаля". Дръжте се здраво. Това е Симеон Трифонов, а при него всеки ред е скалпел, дълбаещ душата ви. В "До Ада и Назад" любимият ми разказ от целия сборник беше негов - тук положението е същото. Богат речник, богат език, богата обща култура, умение да прави с думите и изреченията каквото си пожелае, ерудиция, талант и тънка нотка здравословен цинизъм - всичко това създава един уникален, оригинален и неподражаем стил, който прави за смях една камара съвременни родни "творци", окупирали медиите.
23. Слави Ганев - Последният лов на Зимбру: не харесвам, когато ми изпратите що-годе читав разказ, а сте превишили лимита от 6666 думи. Не харесвам, когато се опитвате да ме убедите, че уърда разчита и препинателните знаци като думи и да ви вярвам, че не сте превишили въпросния лимит - нужни са ми между 20 и 40 секунди, за да разкарам цялата пунктуация от разказа ви и да видя, че въпреки всичко ме лъжете. Не ми харесва и да ви връщаме разказа за преработка, не ми харесва и когато накрая въпреки всичко влезете в сборника.
24. Страхил Събев - Джаспър, Алабама: Търси се помощ: една типично американска история от брата/братовчеда (не мога да спра да се лигавя на еднаквите ни фамилии) Страхил. Чел съм разказа отпреди и му казах да участва, той бе разколебан и скептичен, но накрая прати тази интересна хорър-история с немалка информация за Щатите за конкурса. Резултатът? Златен участник.
25. Росица "Septembria" Апостолова - Животът в къщата: ужасът не е във филмите и книгите, не е в сериалите и компютърните игри. Той е тук, сред нас, жив, дишащ, спотайва се в дома ни, в душите на близките ни. Респект.

Бонус - творби от журито:

1. Робърт Браунинг - Чайлд Роланд кулата достигна (превод Адриан Лазаровски)
2. Бранимир Събев - Априлска жътва: моето участие е с творба, вдъхновена от любимия ми роман на Кинг - "Гняв". Вече е април, зимата си отива и пролетта настъпва с пълна пара, понесла дъждове на крилете си и загатваща за лятото, което идва след нея. Спокойствието на едно градче в Щатите ще бъде разрушено от двама младежи, учещи в местната гимназия "Амарант". Шестнадесетгодишните Карл Джаксън и Деймън Грейс тренират всеки ден от месеци, за да изживеят звездния си миг, който наближава... Какво може да се случи, когато главните действащи лица са тийнейджъри с бушуващи хормони, ядосани на целия свят? Когато са момчета, тормозени от малки? Когато имат за кумири демони и живеят в "страната на неограничените възможности"? Отговорът е само един - всичко.
3. Сибин Майналовски - Мечето: страхотна история, страхотен хорър! Богат старец наема суперпрофи, което да му издири една специална вещ. Едно плюшено мече... което само изглежда като такова. При Сибин празно няма, четете от него творби, докато все още можете - ако не сте разбрали, наскоро официално се отказа от писането. Просто му писна от цялата простотия и малоумие наоколо, за което много, много добре го разбирам.
4. Явор Цанев - Endless Misery: завършваме историята с разказ от шефа, повлиян от "Мизъри". Много метъл, много хорър и най-вече - много добра литература, създадена от неръждаемата машина от Русе. Зверско.

Поръчайте сборника на имейл gaiana@abv.bg или dracus@abv.bg. Ако сте зажаднели за нещо твърдо и мечтаете за сборник от типа на "До Ада и Назад" - това е книгата.

5 коментара:

 1. Ми прав си за това да не ти допада случилото се около разказа "Последният лов на Зимбру", но Word и Open Office наистина разчитат някои препинателни знаци като думи. Накрая се оказа, че все пак и самите думите са били със стотина повече дори без знаците, а причината да не разбера това, беше софтуерна. Съжалявам, не съм се опитвал да ви заблуждавам и мисля, че след като разказът е стигнал до сборника можете сами да разберете, че нямам никакъв мотив да продължа с поддържането на подобна измама и съответно такава никога не е съществувала. Вече замених Open Office с Word и той поне ми брои думите, макар и заедно с някои знаци, правилно, а не намалява броя им изкуствено, както ставаше, когато се налагаше да използвам някакви онлайн броячи на думи... Преработката в разказа ми се състоеше в намаляване на трите звездички между отделните "епизоди" и съкращаването им на по една (защото иначе програмите ги броят като три думи, а не една), съкращаване на една бележка под линия и 2-3 изречения. Всичко друго си остана същото. Дори след тези дребни поправки се освободи толкова много място, че можех да добавя нови изречения. Твърде жалко, че нещо такова ме дискредитира пред теб, защото наистина... не би имало логика да ви "лъжа" вместо просто да направя тези дребни поправки, които се изразиха в едно преглеждане на разказа. Айде, приятно четене, приятно писане и творчески успехи!

  ОтговорИзтриване
 2. Както и да е, няма значение, нали си в сборника, все пак ;) Весели празници!

  ОтговорИзтриване
 3. 20 страници, за да влезеш в сборник с нисък тираж, от който да получиш един-единствен авторски екземпляр? Боже... това е някакъв литературен мазохизъм. :/

  ОтговорИзтриване
 4. Е, такива са възможностите на Явор, Иво. Напоследък става все по-зле - дори и такива неща почти не се срещат.

  ОтговорИзтриване
 5. Имах предвид "Последният лов на Зимбру". Сборникът като нищо е можел да мине без него.
  Иначе свалям шапка на Явор и на опитите му да поддържа литературния живец. Лошото е, че четящите намаляваме.

  ОтговорИзтриване