неделя, 5 юли 2015 г.

Демонични Песни / Таласъмия 2004



Автор: Ф. Пол Уилсън
Издател: Гаяна
Година: 2014
Стр: 186
Цена: 12 лв

Първият ми досег с небезизвестния писател Фредерик Пол Уилсън, автор на хорър, трилър и т.н. Останах много доволен и приятно изненадан от този негов сборник разкази, определено ще потърся да прочета и нещо друго от автора. Не е толкова известен, като Кинг, Баркър, Кунц и т.н., но определено може да застане с достойнство до тях, без да се срамува. И:

1. Демонична песен - първият разказ е хорър-фентъзи и тук автора за пръв път ни среща с двама известни свои персонажи: червенокосият боец Глекен и злия магьосник Расалом. Принц Йолон дава награда от 10 000 златни григнала за този, който изпълни за него определена мисия. Мисия, от която зависи съдбата не само на кралството, но и на целия свят. Тъкмо работа за Глекен.
2. Майстор Джак: Домашни поправки - друг култов персонаж на Уилсън. Джак е майстор, специализиран в доста специфични... поправки. Може би единственият, който ги извършва. Тайнствените му услуги се търсят, струват скъпо, а хората на които е помогнал са много благодарни. Ще ви хареса.
3. Моля те, не ме наранявай - много добро нещо, иновативно определено: разказ, съставен само от пряка реч. Мъж и жена са се усамотили да правят секс и си говорят, а докъде ли ще доведе този разговор...
4. Ноемврийска игра - сигурно най-добрият разказ в сборника. Вдъхновен от Октомврийска игра на Бредбъри, стилът на Уилсън тук не просто се доближава до Големия Рей, а направо имаш чувството че четеш разказ на самия Стърджън. Един затворник се мъчи да избяга, но как?
5. Когато беше прекрасен - главният герой е водопроводчик, който по време на работа се натъква на странна субстанция, нещо наистина гнусно. Въпросното нещо го превзема, но оттук почва интересното в разказа - след това класическо начало подобен сюжет и развой на събитията досега не бях срещал.
6. Сънища - сънища, любов и историята на Франкенщайн, разказани наново и изкривени по такъв добър начин, че за момент погледнах корицата да не би да чета Геймън.
7. Зарод - чудесна история, хрумнала на автора в спор с две фръцли, които се интересуват само от кожените си палта, без да им пука колко дребни животинки и по какъв начин са били убити за тях.
8. Среднощна меса - най-дългата творба в сборника, дори е филмирана, макар че оценката й в Imdb е 2.4/10. Става за четене, макар да не е кой знае какво: един свещеник трябва да изгони вампирите от града, по-специално от църквата, която са осквернили.
9. Майстор Джак: Интерлюдия при Дуейн: човечецът от разказ номер 2. Няколко пишман-престъпника, пристрастени към наркотиците и въоръжени с пушки и патлаци нахълтват в магазин с намерението да го оберат. Работата е там, че Майстор Джак е в магазина по време на обира, и не бива го подценявате, въпреки невзрачния му външен вид.

Издателството е Гаяна, тиражът е почти изчерпан, така че налазвайте по-бързо. А и, да си признаем честно - какво е по-хубаво от това лятото да мързелуваш на шезлонга под чадъра, вълните леко да се плискат, а ти да четеш сборник с хорър-разкази и сегиз-тогиз да се изтръскваш от пясъка?



Автор: Колектив
Издател: Квазар
Година: 2005
Стр: 208
Цена: 6,99 лв

Сигурно най-добрият сборник от всички Таласъмии досега. Е, аз съм чел само предишните - 2002 и 2003-а, както и отделни разкази от следващите издания, но този е супер могъщо нещо. Има само пет разказа, но всеки е върха.

Може би най-ярко се открояват двете истории на Жоро Малинов - Несъществуващият и Хакери на Генома, които освен БГ фентъзи са мешани и с фантастика и киберпънкария. Вече съм говорил за тези разкази, ако сте забравили, тъй че попаднат ли ви - прошка няма, изчитате ги и туйто.

Другото много силно нещо е По пътя незнаен на Ивайло Иванов-Варненски. Един скитащ юнак се появява в малко селце и трябва да се бори със змей. Змеят не е обикновен, ала и нашият юнак не е. Към последните две истории - на Дора Дженкова Да убиеш змеи и на Мирослава Спасова Каквото трябва подходих с предубеждение и съмнение, но те пък са заредени с толкова хумор и разсмиват така добре, че просто няма как да не ги харесаш. Без съмнение Таласъмия 2004 е заглавие, което не бива да се изпуска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар