петък, 24 юли 2015 г.

Трипъл Сек

Лято е, жега е. Подейства ми добре на четенето, но не и на ревюирането - мързел, чуек.



Автор: Нийл Геймън
Издател: Бард
Година: 2015
Стр: 350
Цена: 15.99 лв

Нужно ли е да казвам, че щом излезе нова книга на Негово Сиятелство Нийл Ричард Геймън са изстрелвам с 300 към най-близката книгопродавница и служителката вътре безмълно ми подава новият му шедьовър? Шитнята настрана, това сигурно е най-добрият му сборник който съм чел. Чупливи Неща беше готин, въпреки че в него имаше досадна поезия и малко crap, Дим и огледала бе чудесен, макар в него да имаше досадна поезия и почти никакъв crap. Но Спусъка е просто тотален култ - като махнем досадната поезия, всичко е от ток нагоре. Забелязахте ли, няма отърване от пустото стихоплетстване, само разваля хубавата проза и добрите разкази.

Пълно е с ярки истори с марка Геймън, които ще ви потопят в приказен свят, така близък и същевременно така далечен от нашия - няма какво да се лъжем, не знам друг автор с толкова богато въображение. Ще се срещнете с джудже, тръгнало да дири отмъщение, календар с приказки, едно продължение на историята за Шерлок Холмс (какво точно се е случило, когато се отказва да практикува и започва да гледа пчели?), по-добрата "Торба с Кости", ще научите какво представлява професията на разобретателя, разказ, поднесен под формата на полицейски записки (Ф. Пол Уилсън вдигна летвата с разказ, съставен само от диалог, Геймън тук я вдигна още по-високо), една история за Д-р Ху, изкривена комбинация на приказките за Снежанка и Спящата красавица и накрая една среща с Шадоу от Американски Богове, който ще се изправи срещу зловещо черно куче. И това не е всичко, има и още, но... ще си го прочетете сами.



Автор: Харпър Ли
Издател: Бард
Година: 2011
Стр: 384
Цена: 13.99 лв

Прекрасна, чудесна книжка! Посегнах към американската класика на Харпър Ли "Да убиеш присмехулник" покрай приказките наоколо с новоизлязлото продължение на историята, налагащите цензура на старата история, понеже много начесто се използвала думата "негър" и в днешно време било обидно и тем подобни дивотии.

Главен герой е малката Скаут, която разказва историята, както и нейният брат Джем и още едно момче, което се появява всяка година за през лятото - Дил. Двамата със Скаут уж са годеници, като пораснат ще се оженят, знаете. Иначе малката е мъжкарана, която играе с момчетата и не й пука да се бие. Много важна фигура е тази на баща им Атикус, който е адвокат и те наричат по име, вместо тате, както и на злокобния съсед Бу Редли, който от години никой не е виждал да излиза от къщата си.

Това всъщност е историята на едно щастливо детство през 30-те години в Щатите, всъщност когато авторката е била дете. Щастливо, ала помрачено от ретроградното мислене на хората от Юга, хората в малките населени места, на белите спрямо черните. Това е сигурно една от най-човеколюбивите книги, които съм чел, която защитава правата на негрите поне наравно с Хъкълбери Фин и Чичо Томовата колиба. Задължително четиво.

За книгата си авторката печели Пулицър, Да убиеш присмехулник е обявен във Великобритания за най-добрия роман на всички времена, филмиран е с Грегъри Пек и Робърт Дювал, а през 2007-а Джордж Буш награждава Харпър Ли с "Президентски медал на свободата“ за приноса й към литературата. Американците нямали култура, а? Я отворете по-широко уста и се глътнете.



Автор: Стивън Кинг, Питър Строб
Издател: Плеяда
Година: 1993
Стр: 672

Какво е лято в Северна Централна България, в забутани крайдунавски градчета, ако не прочетеш старо издание на Кинг в сатанинската жега? Без майтап, лете температурите в София са зверски, особено в центъра, ама по родния ми край е поне 5-10 градуса отгоре. "Талисманът" е една от малкото книги от богатата библиография на Краля, която още не съм чел, но хей, дори аз не съм идеален.

Дванайсетгодишният Джак Сойер се впуска в ужасяващо и вълнуващо пътешествие в търсене на Талисмана - единственото, което може да спаси майка му от смърт и да срази враговете, стремящи се да унищожат и двамата. Ала за постигане на целта си, Джак трябва да прекоси не само Съединените щати, но и зловещите Територии - огледален образ на нашия свят. Той попада в нова реалност, напомняща епохата на Средновековието, където севихри вечната битка между доброто и злото. Там момчето открива "двойниците" - странни отражения на хора, които познават Земята. Но само малцина притежават неговата способност да се прехвърля между два свята. Докато Джак се придвижва на Запад, е изправен пред низ от предизвикателства - от пленичествата на сиропиталище, ръководено от садистичен религиозен фанатик, до внезапно нападение на Териториите.

Солидна тухла, трябва да изтърпите първите 70-80 стр, после става интересно. Личното ми мнение е, че ако се изреже 1/3 от книгата (да не кажа 1/2) ще се получи по-добре, прекалено е разлята, но въпреки това прочетете, хубаво е. И е Кинг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар