вторник, 1 април 2014 г.

Машина от Думи



Автор: Манол Глишев
Издател: Жанет 45
Година: 2014
Стр: 148
Цена: 15 лв

Манол Глишев съвсем не е безизвестна личност. Син на актьора Богдан Глишев (Мера според мера, Лавина, Търси се съпруг за мама, Нощем с белите коне), Манол е поет, актьор, пише чудесно, огромен фен е на Толкин, ЛАРП и какво ли още не. Нота бене: притежава силно изразено гражданско самосъзнание, неукротим бунтарски дух и борбена натура. На протестите беше винаги пръв, мята домати по парламента и го арестуваха, окупираше Софийския, лично Сидеров го спомена с неприязън. С други думи, лицето Глишев как да не ви стане симпатичен?

Манол превежда староанглийска епическа поезия, която е дала ярко отражение върху стоте му стихотворения в тази книжка, озаглавена "Машина от думи". Притежава изключителен език, богат речник и обща култура, комбинирано с оригинален стил. Умее да да навързва една след друга силни думи и ярки образи, сочни изрази и описания, които струпани количествено на едно място довеждат до качествени изменения.

Батални сцени, пейзажи, любов, красиви жени, хумор, мечти, философия, исторически факти, Средновековие, войници, празнуване, дъжд, мъгла, блата, животни - в тази стихосбирка има всичко и всеки стих е силен, могъщ, зареден с енергия... Истинска машина от думи!

Естествено, ще спомена и минус - един, но сериозен. Цената. Хора от Жанет, които определяте цената на книгите си, тоя път се оляхте. Не че не си заслужава, не ме разбирайте погрешно - всяко едно левче, похарчено за "Машина от Думи" е вложение, което си струва отвсякъде. Ама, 15 лв за няма и 150 стр вече е прекалено. Не ме карайте да изброявам нови книги, които струват същите пари (че и по-малко), пък са доста по-обемни. И не са български - за тях са вложени разходи за авторски права и за превод, каквито тук няма.

Въпреки това, заложете смело на Кардинал Глишельо и неговата машина от думи. Прилагам писмено доказателство - любимото ми стихотворение в книгата:

когато си само на седем момчето ми
всичко има повярвай огромно значение
току-що си изгледал два-три хоръра
по настояване на мъртвата си баба
и бога ми шубето те тресе това се вижда
но ти не давай вид дори свирукай си
за тебе лъвкрафт кинг и по са само сенки
изобщо няма ужаси във стаята
не вярваш в нищо нямаш страх от нещото
заспало през деня във гардероба ти
единствено повярвал си във кучето
а то е твой приятел спи в леглото ти
яде огризките от пищните ти пирове
ръмжи по враговете зад прозореца
страхът когато дойде на заспиване
сложи войниците на пост навред из стаята
пластмасови гвардейци боядисани
те нека бранят детството ти царствено
разбира се ще станеш за училище
ще преброиш войската бакелитова
сержантът ако липсва до кревата ти
храбрец със стойка предпочитана от дамите
устрой му кенотаф насред саксията
салют кибритен реч и помен в стихове
защото може да е паднал при защитата
на твоето легло от страшни сънища

Официална премиера на книгата - 9 април.

Няма коментари:

Публикуване на коментар