понеделник, 7 април 2014 г.

Боксьори и Случайни Минувачи



Автор: Палми Ранчев
Издател: Жанет 45
Година: 2013
Стр: 232
Цена: 14 лв

Боксьорски разкази. Кратки, ясни, силни и стегнати. От Палми Ранчев - шампион и треньор по бокс, известно име в тези среди. И още - писател, прехвърлил шейсетте. Автор на близо двайсетина книги: стихосбирки, романи и сборници с разкази. Солидна биография, която може да се възприеме като залог за качество.

Сред разказите, които харесах най-много са "Защо не ме удари", "Хиляда долара", "Мишо Лявото кроше", "Без пропуски", "Семинариста", "Ляв прав", "Палецът на бога", "Кенгурско кроше", "Усмивката", "Аматьори и професионалисти", "Какъвто вече съм", "Бой със сянка", "Разминаване"... Всъщност, не мога да кажа, че съм попадал на разказ, който да не ми е харесал.

Този сборник ме накара с удоволствие да си припомня любими филми за бокс като "Дигстаун" (Джеймс Уудс, Луис Госет Джуниър, Оливър Плат, Хедър Греъм) и "Фаворитът" (Уесли Снайпс, Винг Реймс, Майкъл Рукър). Трябва да си ги пусна да ги изгледам отново.

До известна степен възприемах разказите не просто писани от боксьор, като човек, за който боксът е най-важното нещо в живота. Всичките му герои бяха такива - нищо друго не е над бокса. Но тези разкази те карат да се чувстваш там - на ринга, в тренировъчната зала, усещаш светлините, рева на тълпата, миризмата на пот. Понякога кървиш, понякога примираш от болка. Понякога реферът вдига победоносно ръката ти, понякога ти брои, а ти си паднал по гръб и не можеш да станеш. Силна литература.

"Боксьори и случайни минувачи" до известна степен може да се възприеме още и като учебник. Да, не се смейте. Аз лично от книгата научих много неща за бокса и по-важно: за характерите на боксьорите и отношенията помежду им. Това съвсем не са някакви тъпанари, които излизат на ринга и се млатят там, че да спечелят едни пари и едни медали. Изобщо не е така.

Това са хора, които се отдават изцяло на един спорт - дават на него всичко, дават живота си и този спорт им отвръща със същото. Понякога. Хора, които познават и вкуса на загубата, и фанфарите на победата. Някои спортсмени докрай, други дишат бокса до последния си дъх, трети стават бизнесмени, четвърти престъпници. Едни възпитани и учтиви, други нагли и арогантни. Но всичките без съмнение интересни.

Литература, която не блести с ярки сравнения, метафори, хиперболи, изчанчен речник и помпозност, или пък с грандиозни описания и сложни интриги. Но е литература, която блести с изчистен стил, човешки истории и силен, мощен заряд. Това са разкази, които не е необходимо да те лъжат. Това са съвсем реални събития, сякаш случили се днес или вчера.

Разкази, без съмнение писани от сърце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар