вторник, 29 април 2014 г.

Кръвта на Богомолката



Автор: Ейдриън Чайковски
Издател: Бард
Година: 2011
Стр: 416
Цена: 14.99 лв

След дълга пауза реших отново да се върна на чудесната фентъзи поредица на Ейдриън Чайковски - "Сянката на Умелите". По-точно - с третата книга, "Кръвта на богомолката". Предните две бяха съответно "Империя в черно и златно" и "Разединени равнини".

Тласкан от призраците на легендарния Даракион, молецородния Ахеос е по следите на Кутията на сенките, най-могъщия и страховит артефакт. Не е сам - с него са оръжемайсторите Тисамон и дъщеря му Тиниса, както и две оси-ренегати. Градът, в който се е озовала обаче Кутията, открадната от Сцила е Джерез - влажният град на брега на езерото, населен от водомеркородните. Място на тъмни, нечисти сделки, далавери, кражби и престъпления. Идеалното място, където да се организира търг за кутията.

Стенуолд продължава да се опитва да обедини Равнините, пътувайки насам-натам, впрегнал на работа всичките си агенти и цялото си налично красноречие. Принц Салма командва над 2000 души армия от кол и въже: дезертьори, бегълци и сган от всякакви раси, служеща му обаче безрезервно. Армия, чудесна за партизанска война, бъркайки в окото на Империята. Армия, с която да атакуваш кервани с продоволствие, влакове с оръжие и дребни отряди на осите.

А Империята в Черно и Златно не спира с инвазията си. Тя настъпва напред, към Соларно - градът, управляван уж от паяци, а всъщност от купчина партии и партийки. Там е Че, племенницата на Стенуолд, която отива заедно с Неро и други приятели да предупреди за опасността. Ще се вслушат ли в съвета й управниците на Соларно, свикнали на ежедневни игри от всякакъв тип?

Добрата новина е, че на лавицата ме очаква и следващата, четвърта част - "Поглед в мрака". Лошата е, че на английски са излезнали общо девет книги, а на български пета няма. Ако сте започнали "Сянката на Умелите" - продължете! Ако не сте - започнете!

Няма коментари:

Публикуване на коментар