четвъртък, 17 април 2014 г.

Съновидение



Автор: Емануел Керо
Издател: Сдружение "Книги-игри"
Година: 2014
Стр: 120
Цена: 6.99 лв

Нова книга-игра на хоризонта! Дръж се народе. Тази тънка, евтина книжка джобен формат е само 100 епизода и струва таман 7 левчета. Преводна е, авторът е французин, а Съновидение е най-добрата френска книга-игра за 2010-а година. Жанрът е хорър, ужаси, авторът е вдъхновен от Кинг и Лъвкрафт. Как да не се изкушиш?

"Какво е това непознато усещане? Какво ти се случва? Сънуваш? Да… това е. По-лошото е, че си потънал в един кошмар, от който може да се измъкнеш само ако взимаш правилните решения. Този страховит свят, който те изпълва с ужас, е светът на твоите сънища. Изживей едно приключение, което излиза извън рамките на здравия разум. Опитай се да различиш истината от лъжата, за да избягаш от чудовищата, които твоят собствен сън е създал…"

Накратко: ти си лягаш да спиш и целият хорър, ужас и изобщо цялото действие се развива в съня ти. Да не се залъгваме - това не е сън, това е кошмар. В него може да се случи всичко. В този сън ще се срещнеш с приятели, с жена си, която наяве я мъчи болест, но в съня ти е учудващо здрава, с издателя ти...

Странстване по пътища и гори, обикаляне из голямо имение, битка в малко градче с различни чудовища - всякакви най-отбрани хубавини. Опростеничък дневник, както обичам, авторът залага повече на литературата, отколкото на игровия елемент също както обичам. Ами, в крайна сметка, книгите-игри не са ли повече книги, отколкото игри? Ако искам да е повече игра, ще си пусна такава на компютъра, няма да се занимавам да чета.

Корицата и илюстрациите са дело пак на французойка - Елоди Марз. Мрънкането ми в случая е, че история си е направо недовършена, трябва продължение, спря буквално на най-интересното място. Но като цяло е тънко книжле, не е скъпо, чете се бързо, преиграва се за нула време - одобрявам. Прочетете, проиграйте.

1 коментар:

  1. Само за мисълта за продължението не съм съгласен :) Смятам, че разказът приключи точно както трябваше - героят изпитва терор, ужас, безпомощност и е прецакан. По мое мнение сториите на ужасите обикновено завършват така - без надежда или с излъгана такава. Илюстрациите лееееееееко не ми допаднаха - много мацано и прекалено малко детайли или усещане за контекст на случващото се (има едно изключение де).
    Иначе действието е напрегнато и има много начини героят да изгуби от множеството загуби на единият от 2та основни жизнени показателя. Различните избори, особено не-най-добрите имат наказания или предизвикателства, но наградата за избора им е прочитането за недоброто развитие на дадена ситуация И факта, че героят продължава напред, т.е. не са фатален край.
    -Борислав

    ОтговорИзтриване