вторник, 7 октомври 2014 г.

Сп. Дракус - 9 и 10 брой



Автор: Колектив
Издател: Гаяна
Формат: 100 Х 280
Година: 2014
Стр: 60
Цена: 3,50 лв

Вярвам, вече няма нужда да ви обяснявам какво е списание Дракус, кой стои зад него, че излиза на всеки 3 месеца и т.н. Достатъчен е фактът, че списанието излиза трета година и сега ще ви представя 9-и и 10-и брой. Темата за корица тази година са земните елементи - първият брой за годината през март беше земя, тези са съответни летният с морето и септемврийския с въздуха. Остава да чакаме декемврийския, който ще е с корица огън, да ни стопли :)

1. Бранимир Събев - Наемник: хей хоу, летс гоу! Както може би си спомняте, имаше конкурс на Дракус за фентъзи разказ с победител Иван Костадинов - Инстинкти. Моя милост е единият от двамата подгласници в конкурса с този разказ. Нещо се е случило в Кауен, трагедия, оставила брат и сестра сираци. Децата отиват с молба при Леотур, най-известния и страховит наемник в града. При Леотур молби не работят, само пари, но платите ли му, е готов да се изправи и срещу самият дявол...
2. Флориан Пекаж - Цената на магията: другия подгласник в същия конкурс. Добър разказ, с още по-добър финал.
3. Иван Атанасов - Дръпни си: Иван Атанасов Пловдивски е име в хоръра, с което всеки трябва да се съобразява. Готин, шантав, шашав разказ за двама приятели, решили да разпуснат с дрога и границата между реалност и фикция е така размита, че просто не знаеш къде си. Браво, бабандоле!
4. Валентин Попов - Нощта срещу 1 ноември: разказ, на който е кръстена дебютната книга на Вал Попов. Цъкнете на линка.
5. Иван Шивачев - Лична карта: разказ, явно писан от русенец. Не харесах. Не вярвам в съвпаденията - единият от двамата герои се казваше като мен, другият като съквартиранта ми. Има нещо мътно и гнило тук, ама ще си затрая.
6. Явор Цанев - Home Sweet Home: суперготина фантастика от патрона Явор Цанев! Много добра идея, много добра реализация... При Явката няма празно.
7. Амброуз Биърс - Жител на Каркоса: разказ, вдъхновил Робърт Чеймбърс за "Кралят в жълто". Сериозна работа.
8. Весислава Савова - Хорър-хайку: покер/усмивката/на дама пика; три сутринта/бебешки плач в стаята/на девицата; полунощ/будна е само/порцелановата кукла

1. Ралица Колева - Дестинация мрак: разказ, който отначало почна някакси суховато, но бързо се разгърна в интересна история, която аха да завърши предизвестено и взе, че завърши така, както аз исках :) Браво, препоръчвам.
2. Милен Димитров - От грешната страна на бога: много, много добър и интересен разказ за испански конквистадори, католически свещеници, Писаро, Атауалпа, инки, митология и какво ли още не... Чудесно просто.
3. Георги Христов - Българска ролетка: чел съм и други разкази на Бад Гьорги Бургаския, много специфичен стил, много добър писател, пише и хорър. Тук става въпрос за една машина, машина за покер, която... не е като останалите.
4. Радослав Филипов - Контакт със земна цивилизация: разказ, който започна добре, даже с лека хорър-нотка (детайлно описание на погребение, бррр), но после някакси се разводни и не ми хареса как свърши.
5. Ния-Сирма Мариян Петрова - Фантазия: категория Автор под 18 г. Предполагам, 13-годишната авторка е дъщеря на писателя Мариян Петров. Твърде кратка история, но добра, ако продължи да пише с годините напред определено ще постигне успех, притежава потенциал.
6. Явор Цанев - Комарджиите на мисълта: чудесен разказ от Явор, който можете да прочетете и в новия му сборник - Слънчогледите. Не сте ли? Какво чакате още?
7. Змей Горянин - Ру става ловец: категория класика. Готино, кратко разказче, не точно фантастика - пренасяме се назад, назад във времето, когато сме били първобитни хора, живеещи в пещери и най-големите ни врагове са били студа и глада.
8. Резултати от гласуването за Еврокон 2014: тази година имаше над 200 души, които гласуваха за любимите си автори, книги, художници и т.н. за Еврокона в Ирландия. Е, европейски награди не спечелихме, но номинациите се превърнаха в своеобразни национални такива. Не бива да се пропускат и нашите успехи - в категория преводач най-добър бе Адриан Лазаровски (следван от Александър Драганов), Цитаделата спечели в категории Най-добър сайт, Най-добър фензин, Най-добър популяризатор, Любчо Николов бе обявен за Гранд-майстор на фантастиката... Аз се отчетох с второ място в категория най-добър писател, следван на трето от Сашо Драганов.

И помнете - най-сигурният начин да се сдобиете със списание Дракус е като си го поръчате, или направо заплатите годишен абонамент за него - и двете неща се правят на имейл dracus@abv.bg. Доставката на посочения от вас адрес е безплатна.

А, и да не забравя. Конкурсът "Вдъхновени от Краля" приключи, очаквайте на 13 октомври резултатите, а до месец, месец и нещо едноименния сборник, събрал в себе си най-добрите разкази от конкурса, плюс бонус: разкази от журито. Ще останете доволни, обещавам. Такава добра подборка, брутален и изтръпващ хорър не съм виждал от До Ада и Назад насам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар